IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Канадската икономика изненадващо разкри 27 хил. работни места през август

След новината канадският долар поскъпна с 0,6% спрямо щатския си съименник

14:56 | 04.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Канадската икономика изненадващо разкри 27 хил. работни места през август

Броят на лицата, които са заети в отраслите на канадската икономика, се повиши изненадващо с 27 хил. души през август. Причината за това се крие в нарастването на броя на служителите на непълен работен ден и увеличаването на заетостта в частния сектор на икономиката.

През месеца равнището на безработица в Канада се повишава с 0,1 процентни пункта до 8,7%, защото броят на канадците, които участват в работната сила, се е увеличил. Икономистите очакваха спад в броя на заетите лица с 12 хил. и безработица от 8,7%.

След новината канадският долар поскъпна с 0,6% спрямо щатския си съименник и 0,5% спрямо еврото. Курсът на двойката USD/CAD се понижи до 1,0919 канадски долара за един щатски спрямо курс от 1,0974 преди данните за изненадващото нарастване на заетостта.

Откакто заетостта в канадската икономика достигна пика си през октомври 2008 г., общо 387 хил. души са останали без работа. През последните месеци обаче заетостта в страната намалява с много по-слаби темпове в сравнение с началото на 2009 година.

През август почасовата заетост се увеличава с 31 хил., а заетостта в частния сектор нараства с 49 хил., което е първото увеличение от септември 2008 г. досега. Заетостта в държавния сектор, както и броят на самоосигуряващите се лица, намаляват леко.

Най-много се увеличава броят на новите работни места, разкрити в сектора на търговията на едро и дребно, както и във финансовия, застрахователния сектор и този на недвижимите имоти. Най-много се увеличава заетостта сред жените на възраст от 25 до 54 години.

Положението на студентите обаче остава затруднено. Средната безработица сред младите хора на възраст от 15 до 24 години се повишава до 19,2% през летните месеци. Това е близо най-високото равнище, откакто статистиката започва да се води през 1977 г.

Данните на Канадската статистическа служба разкриха още, че средното почасово заплащане се повишава с 3,3% на годишна база. Това е най-слабият годишен ръст на показателя за последните две години.

Към 14:50 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0932 канадски долара. През последните шест месеца канадската валута е поскъпнала с близо 15% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:41 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още