IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дефлацията в Швейцария отслабва

Годишната дефлация в страната възлиза на 0,8% през август

10:55 | 04.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дефлацията в Швейцария отслабва

Дефлацията в Швейцария забави темпа на ръст през август, като цените на стоките и услугите в потребителската кошница са вече с 0,8% по-ниски в сравнение със същия месец на 2008 г. 

За сравнение, годишната дефлация в страната е била доста по-висока в размер на 1,2% през юли, а през август 2008 г. индексът на потребителските цени се е повишил с 2,9% на годишна база.

Данните на Федералния статистически офис разкриха още, че индексът на потребителските цени нараства с 0,1% спрямо юли, когато отчете месечен спад от 0,7%. Очакванията бяха за месечен ръст от 0,2% и годишен спад от 0,7%.

Повишението на цените в рамките на август се дължи главно на поскъпването на петролните продукти. Те повишават цените на енергията за домашни нужди и на транспортните услуги.

В същото време хранителните продукти, алкохолните напитки и тютюневите изделия поевтиняват леко в сравнение с предишния месец.

Швейцарският франк поскъпва с 0,2% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 10:45 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0609 швейцарски франка спрямо курс от 1,0611 преди данните за дефлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още