IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японските компании намаляват инвестициите си за девето тримесечие

Най-силно са ограничили своите разходи компаниите от производствения сектор – с рекордните 33% на годишна база

09:45 | 04.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Японските компании намаляват инвестициите си за девето тримесечие

Японските компании продължиха да съкращават своите инвестиции за девето поредно тримесечие, след като рецесията стопи техните печалби и ограничи потребителското търсене по целия свят. Това подчертава колко голямо е предизвикателството пред новото правителство, което трябва да върне японската икономика към растеж, предаде Bloomberg.

Капиталовите разходи на местните компании, с изключение на тези за софтуерни продукти, намаляват с 22,2% на годишна база през второто тримесечие. Те отчетоха рекорден годишен спад от 25,4 на сто през първите три месеца на 2009 г. Данните на Министерство на финансите в Япония разкриха още, че печалбите на компаниите са намалели средно с 53%.

В същото време продажбите им през второто тримесечие намаляват средно със 17% на годишна база, което е второто по големина понижение, откакто статистиката започва да се води. Докато приходите на компаниите са незадоволителни поради пониженото търсене по целия свят, те вероятно няма да могат да увеличат инвестициите си в машини и оборудване.

Най-силно са ограничили своите разходи компаниите от производствения сектор – с рекордните 33% на годишна база. Фирмите от сектора на услугите са намалили разходите си с 14% за разглежданото тримесечие. Брутният вътрешен продукт на Япония се повиши с 3,7% през второто тримесечие и отчете първия си ръст за последните пет тримесечия.

Към 9:40 ч. българско време валутната двойка USD/JPY се котира при ниво от 92,64 японски йени за един щатски долар. През последните шест месеца японската валута е увеличила стойността си с близо 6% спрямо щатския долар. Това оскъпява стоките на местните компании в чужбина и ги прави по-малко конкуренти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още