IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвата в еврозоната остава 1% поне още месец

Шефовете на ЕЦБ скептични относно скорошното възстановяване на икономиката

15:09 | 03.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвата в еврозоната остава 1% поне още месец

Европейската централна банка взе решение да остави лихвения процент в еврозоната без промяна при ниво от 1%. Това се случи ден, след като стана ясно, че икономиката на общността се е свила с 0,1 на сто през второто тримесечие на годината.

Така бяха потвърдени предварителните прогнози на анализаторите. Настроенията на пазара са, че ЕЦБ ще остане пасивна и до края на годината няма да променя лихвения процент. Това обаче не е сигурно, тъй като при опасност от инфлационен натиск ръководителите на институцията може да вдигнат лихвата предсрочно.

По-късно днес се очаква президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише да даде пресконференция, на която да разясни вижданията за бъдещото развитие на икономиката.

Изразените през последните дни мнения на водещи фигури от ЕЦБ обаче ясно показват скептицизма за бързо излизане от кризата. Подобно мнение даде шефът на немската централна банка Аксел Вебер, който обяви, че не е убеден в устойчивостта на икономическата стабилизация.

Самият Трише заяви, че икономическата ситуация остава сложна и че еврозоната има неравен път пред себе си за излизане от кризата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още