IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Секторът на услугите във Великобритания набира скорост

Индексът на бизнес активността се повиши до най-високата си стойност за последните близо две години през август

12:28 | 03.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Секторът на услугите във Великобритания набира скорост

Секторът на услугите във Великобритания продължи да набира скорост в края на лятото, което показва, че положителната тенденция за нарастване на бизнес активността вероятно ще се запази. За това свидетелства индексът на икономическата активност в сектора на услугите, който се повиши до най-високата си стойност за последните близо две години.

Стойността на показателя е вече с 4,1 пункта над нивото от 50 пункта, което разделя нарастването от свиването на бизнес активността в сектора. Това е най-високото му ниво от септември 2008 г. досега и четвърто поред месечно увеличение. Икономистите очакваха индексът да се повиши до 53,9 пункта през август, след като за юли стойността му възлезе на 53,2 пункта.

Най-много се повишават компонентите на индекса, които следят предприемачеството в сектора на услугите, както и нарастването на новите поръчки. В същото време равнището на заетост в сектора обаче продължава да намалява. Освен това нарастването на индекса се дължи до голяма степен на отстъпките, които компаниите правят в стремежа си да победят конкуренцията.

По-рано днес ревизираните данни на изследователския институт Markit разкриха още, че секторът на услугите в еврозоната е на път да отчете първия си ръст от май 2007 г. досега. Индексът на бизнес активността се повишава до 49,9 пункта през август спрямо предварително обявените 49,5 пункта. Така той се доближава максимално до оптимистичната зона над 50 пункта.

Британският паунд поскъпва с 0,5% спрямо щатския долар по време на днешната валутна сесия. Към 12:20 ч. българско време двойката GBP/USD се котира при нива от 1,6358 долара за паунд спрямо курс от 1,6314 преди данните за сектора на услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още