IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Вносът на петрол увеличава търговския дефицит на Австралия

Отрицателното салдо по търговския баланс на Австралия се повиши до най-високата си стойност за последните 14 месеца през юли

10:08 | 03.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Вносът на петрол увеличава търговския дефицит на Австралия

Отрицателното салдо по търговския баланс на Австралия продължи да се разширява и достигна най-високата си стойност за последните 14 месеца през юли. Основните причини за нарастването му се крият в свиването на износа и увеличаването на вноса на петролни продукти и потребителски стоки, предаде Bloomberg.

Търговският дефицит на Австралия се увеличава до 1,56 млрд. австралийски долара през юли спрямо дефицит от 538 млн. австралийски долара за месеца преди това. Икономистите очакваха отрицателното салдо от търговията със стоки и услуги да се разшири до 880 млн. австралийски долара спрямо първоначално обявените за юни 440 млн. австралийски долара.

Износът намалява с 1% през разглеждания месец, като най-силен спад отчита износът на селскостопанска продукция. В същото време вносът се увеличава с 4% на месечна база, което е най-силният темп на ръст от октомври 2008 г. Вносът на петрол нараства с 21% спрямо предишния месец, а този на потребителски стоки отчита месечен ръст от 2%.

Австралийската централна банка запази основната лихва в страната на ниво от 3% през тази седмица и загатна, че може да не я променя до края на тази година. Ден след това стана ясно, че брутният вътрешен продукт на тихоокеанската държава се е повишил по-силно от очакваното и е ускорил темпа на своя ръст до 0,6% през второто тримесечие.

Австралийският долар поскъпва с 0,6% спрямо щатския си съименник от началото на днешната валутна сесия. Към 10:00 ч. българско време валутната двойка AUD/USD се котира при ниво от 0,8383 щатски долара за един австралийски. От началото на годината австралийската валута е поскъпнала с над 15% спрямо щатския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още