IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕЦБ остава предпазлива в очакванията си за икономиката

Активизира се дебатът дали централните банки на развитите страни не трябва да координират стратегиите си за изход

09:30 | 03.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
ЕЦБ остава предпазлива в очакванията си за икономиката

Признаците за стабилизиране на икономиката на еврозоната от последните няколко седмици засилиха очакванията на финансовите пазари, че Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще коригира нагоре своята прогноза за перспективите пред икономиката по време на днешното си заседание.

Икономистите са единодушни, че основната лихва в еврозоната ще остане на рекордно ниското ниво от 1% за пети пореден месец. В края на юни ЕЦБ предостави на банките в еврозоната заеми на рекордната стойност от 442 млрд. евро, а през юли започна да изкупува облигации за 60 млрд. евро.

Ревизираните данни на Евростат от тази седмица разкриха, че икономиката на еврозоната се е свила с 0,1% на тримесечна и 4,7% на годишна база през второто тримесечие. Това е петото поред тримесечие на спад на БВП, но все пак понижението е много по-малко от предишното тримесечие.

С подобряването на икономическите показатели на повечето страни по света се активизира и дебатът относно това дали централните банки на развитите страни от групата на Г-7 или Г-20 не трябва да координират своята стратегия за изход от свръхлибералната си парична политика.

Представител на ЕЦБ, пожелал да запази анонимност, е заявил, че монетарната институция ще остане предпазлива в очакванията си за възстановяването на икономиката на еврозоната, имайки предвид различията между отделните страни, големите бюджетни дефицити и опасността от повторно свиване.

Той е уточнил, че институцията ще повиши своята прогноза за брутния вътрешен продукт на еврозоната, но устойчивостта на икономическото възстановяване ще зависи много силно от това как страните ще се справят с бюджетния натиск, създаден от финансовата криза.

Според него Управителният съвет на ЕЦБ е единодушен, че основната лихва в еврозоната ще трябва да се повиши и паричната политика да се затегне в бъдеще, но все още е твърде рано централната банка да сигнализира за подобна промяна в курса на паричната си политика, предаде Ройтерс.

Той допълва още, че монетарната институция вероятно ще започне да повишава основния лихвен процент през второто или третото тримесечие на следващата година. Според него икономическото възстановяване ще бъде много неустойчиво и банката трябва да бъде непрекъснато нащрек.

Лихвеното решение на ЕЦБ се очаква в 14:45 ч. българско време, а в 15:30 ч. президентът на централната банка Жан-Клод Трише ще направи изявление. Към 9:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4258 щатски долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:19 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още