IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден ръст на производителността в САЩ

Производителността на американците нараства с 6,6% през второто тримесечие

17:12 | 02.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден ръст на производителността в САЩ

Производителността на американските работници се е повишила повече от очакваното през второто тримесечие и записва най-високия си ръст за последните шест години. В същото време компаниите продължават да намаляват разходите си за труд, които отчитат най-силния си спад за последните девет години.

Данните разкриха, че производителността в неселскостопанските отрасли на икономиката се повишава с 6,6% през второто тримесечие спрямо предходното, когато нарасна с 0,3%. Производителността, която показва количеството произведена продукция за един час работа, се повишава с 1,9% на годишна база.

Икономистите очакваха ръст от 6,4% на тримесечна база в унисон с предварителните данни на Министерството на труда. Въпреки че производителността расте, обемът на произведената продукция намалява с 1,5% спрямо първото тримесечие и е с 5,5% по-малък спрямо същото тримесечие на 2008 г.

Индексът, който следи разходите за труд, намалява с 5,9% на тримесечна база през второто тримесечие. Това е най-голямото понижение на показателя за последните девет години. Броят на отработените часове намалява със 7,4% спрямо първото тримесечие, предаде Ройтерс.

Ревизираните данни за производителността и разходите за труд не оказаха съществено влияние върху валутната търговия. Към 17:05 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4205 щатски долара, като от началото на днешната валутна сесия доларът поскъпва с 0,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:59 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още