IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Съкращенията в частния сектор на САЩ намаляват

Работните места в частния сектор на икономиката намаляват с най-слабото си темпо от септември 2008 г.

16:11 | 02.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Съкращенията в частния сектор на САЩ намаляват

Работните места в частния сектор на американската икономика намаляват с 298 хил. през август, показа докладът на американската консултантска компания ADP Employer Services. Малко преди това стана ясно, че планираните съкращения на служители в големи компании намаляват за шести пореден месец през август.

Загубата на работни места през август е най-малката от септември 2008 г. и затвърждава тенденцията на стабилизация на пазара на труда в САЩ. Отчетът на агенцията ADP Employer Services следи месечното изменение на броя на заетите лица във всички отрасли на икономиката, с изключение на държавния и селскостопанския сектор.

ADP Employer Services изготвя своя доклад на базата на данните за месечните заплати, които около 500 хил. американски работодатели предоставят на агенцията. Секторът на услугите заема челно място по закрити работни позиции през разглеждания месец, следван от производствения сектор,

Броят на съкратените през август служители се оказа по-голям от очакванията на пазарни анализатори да бъдат закрити 255 хил. работни места. Броят на закритите работни места през юли е коригиран надолу до 360 хил. спрямо първоначално обявените 371 хил.

Официалният доклад на американското правителство за пазара на труда ще се публикува в петък. Според икономистите неселскостопанските отрасли на американската икономика са закрили 223 хил. работни места през август, а безработицата в САЩ се е повишила до 9,5% от работната сила.

Отделен доклад на агенцията Challenger, Gray and Christmas разкри, че планираните съкращения от големите американски компании намаляват с 21% на месечна база през август и достигат 76 456 служители. Това е най-ниската стойност за последните три месеца и шесто поред месечно понижение.

Извадката на консултантската компания, която е специализирана в управлението на човешки ресурси, показва, че общият брой на заплануваните съкращения надхвърля 1,07 млн. души от началото на 2009 г., което е с 60% повече от същия период от 2008 г. Най-много служители планират да съкратят компаниите в държавния и автомобилния сектор.

Данните за понижението на съкратените работни места повишиха курса на щатската валута спрямо еврото. Към 16:05 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при нива от 1,4194 долара за евро спрямо курс от 1,4220 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още