IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Европа се бори с кризата чрез увеличаване на потреблението

През второто тримесечие потребителските разходи нарастват за първи път за последната година

13:00 | 02.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Европа се бори с кризата чрез увеличаване на потреблението

Икономиката на еврозоната се сви с 0,1% през второто тримесечие на 2009 г. спрямо предходното, а тази на страните от Европейския съюз записа спад от 0,2% на тримесечна база. Това показват ревизираните данни на Евростат за БВП в общността. Спрямо второто тримесечие на 2008 г. брутният вътрешен продукт (БВП) намалява със съответно 4,7% и 4,8%.

През второто тримесечие на 2009 г. потребителските разходи в еврозоната са се увеличили с 0,2% спрямо предходното, когато намаляха с 0,5%. Правителствените разходи също записват ръст и са с 0,4% над нивото си от първото тримесечие на годината, когато нараснаха с 0,7 на сто.

Това е първото увеличение на потреблението на домакинствата в еврозоната за последните четири тримесечия.

Потребителските и държавни разходи компенсират отчасти спадовете при останалите компоненти на БВП, които все пак се понижават с по-ниски темпове от предишните периоди.

Инвестициите на компаниите намаляват с 1,3%, износът се свива с 1,1%, а вносът се понижава с 2,8% на тримесечна база. През първото тримесечие на годината трите компонента на БВП намаляха със съответно 5,3%, 8,8% и 7,8% на тримесечна база.

Окончателните данни на Европейската статистическа служба отговориха на предварителните изчисления и на пазарните очаквания. През първото тримесечие на 2009 г. БВП на еврозоната се сви с рекордните 2,5% на тримесечна база, а този на Европейския съюз намаля с 2,4 на сто.

Отделни данни на Евростат разкриха, че производствената дефлация в еврозоната се е ускорила до рекордните 8,5% на годишна база през юли. В сравнение с юни индексът на производствените цени се е понижил с 0,8%, като икономистите очакваха спад от 0,6% за месеца и 8,4% за годината.

Цените на енергийните ресурси са се понижили с 20,1% спрямо юли 2008 г. Когато се изключат енергийните ресурси индексът на цените на ниво производител отчита по-малък спад от 4% на годишна база.

Данните за брутния вътрешен продукт и производствената дефлация не оказаха силно влияние на курса на еврото спрямо щатския долар. Към 12:50 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,4214 долара за евро спрямо курс от 1,4222 един час по-рано.

Утре в 14:45 ч. българско време се очаква лихвеното решение на Европейската централна банка. Според пазарните анализатори банката ще остане предпазлива по отношение на перспективите пред икономиката и ще остави основната лихва на ниво от 1% за пети пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още