IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическият ръст на Австралия изненадващо се ускори

Австралийският долар поскъпна, тъй като увеличението на лихвения процент става все по-вероятно

09:09 | 02.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическият ръст на Австралия изненадващо се ускори

Икономиката на Австралия е постигнала изненадващо ускорение на темпа си на растеж през второто тримесечие на годината. За периода брутният вътрешен продукт на страната е нараснал с 0,6 на сто на годишна база, след като за първото тримесечие статистиката отчете увеличение от 0,4 на сто.

Предварителните очаквания на анализаторите бяха растежът да се забави наполовина до 0,2 на сто.

Данните потвърждават становището на гуверньора на централната банка Глен Стивънс, според който икономиката на страната е била „по-силна от очакваното” през второто тримесечие на годината.

През второто тримесечие потребителските разходи са се увеличили с 0,8 на сто, което е най-големият ръст от последното тримесечие на 2007 година досега. Това е донесло 0,5 процентни пункта от ръста на брутния вътрешен продукт, предава Bloomberg.

След публикуването на данните австралийският долар поскъпна, тъй като спекулациите за увеличение на лихвения процент от страна на централната банка набраха нова сила. Към момента основната лихва е на най-ниското си ниво за последните 49 години и има стойност от 3 на сто.

Тази сутрин австралийският долар поскъпна до 0,8304 AUD/USD, след като преди данните двете валути се разменяха по курс 82,73 американски цента за един австралийски долар.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още