IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Планираните продажби на жилища в САЩ достигнаха двугодишен максимум

Индексът, който следи броя на подписаните договори за продажба на имот, се повиши за шести пореден месец, което не се е случвало в неговата история

17:30 | 01.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Планираните продажби на жилища в САЩ достигнаха двугодишен максимум

Планираните продажби на жилища в САЩ се повишиха за шести пореден месец през юли, което е най-продължителният период на нарастване на показателя, откакто Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в Щатите започва да го изчислява през 2001 г.

Индексът, който следи броя на подписаните предварителни договори за продажба на имот, се повишава с 3,2% на месечна база през юли до 97,6 пункта. Това е най-високата стойност на показателя от юни 2007 г. Той отчете месечен ръст от 3,6% през юни и 0,8% през май.

Пазарните анализатори очакваха, че планираните продажби на жилища ще се повишат два пъти по-слабо през разглеждания месец. Данните разкриха още, че през юли стойността на индекса на планираните продажби на жилища е вече с 12% по-висока в сравнение със същия месец на 2008 г.

Отделни данни на Института за управление на доставките (ISM) показаха, че индексът на бизнес активността в производствения сектор на САЩ се е повишил по-силно от очакваното и е прескочил нивото от 50 пункта, което разделя свиването от нарастването на икономическата активност.

Показателят възлиза на 52,9 пункта през август спрямо 48,9 пункта за месеца преди това. Това означава, че производственият сектор на страната е отчел първия си ръст за последните 19 месеца. Икономистите очакваха индексът на бизнес активността в сектора да се повиши по-слабо до 50,6 пункта.

Днес стана още ясно, че разходите в строителния сектор на САЩ намаляват с 0,2% на месечна база през юли. Икономистите очакваха понижение на показателя от 0,1%, след като през юни той нарасна с 0,1%. В сравнение със същия месец на 2008 г. обаче разходите намаляват с 10,5 на сто.

Данните за планираните продажби на готови жилища и производствения сектор повишиха курса на щатския долар спрямо еврото. Към 17:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4317 долара спрямо курс от 1,4337 преди новините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още