IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвата в Австралия остана 3% за пети пореден месец

Според централната банка възстановяването на световната икономика ще зависи от изчистването на балансите на финансовите институции

09:41 | 01.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвата в Австралия остана 3% за пети пореден месец

Австралийският долар поевтиня, а държавните ценни книжа заличиха голяма част от своите загуби, след като централната банка на страната остави основния лихвен процент непроменен на рекордно ниското ниво от 3 на сто за пети пореден месец през август, предаде Bloomberg.

Според ръководството на централната банка сегашната парична политика е най-подходяща на този етап. Устойчивото възстановяване на световната икономика ще зависи от изчистването на балансите на финансовите институции от проблемните активи, става още ясно от нейното изявление.

Австралийският долар поевтиня с 0,2% до 0,8418 щатски долара за един австралийски след лихвеното решение на централната банка. Към 9:30 ч. българско време валутната двойка AUD/USD се котира при нива от 0,8420 щатски долара за един австралийски долар.

Днес стана още ясно, че дефицитът по текущата сметка на Австралия е нараснал повече от очакваното през второто тримесечие, след като износът на въглища, желязна руда и селскостопанска продукция отбелязва силен спад спрямо първите три месеца на годината.

Дефицитът се е удвоил спрямо първото тримесечие и възлиза на 13,3 млрд. австралийски долара, което е рекордна стойност за последната година. Очакванията на икономисти бяха отрицателното салдо по текущата сметка да възлезе на 10,7 млрд. австралийски долара.

Износът намалява с 19% на тримесечна база до 47,6 млрд. австралийски долара през второто тримесечие. Износът на земеделска продукция се свива с 9 на сто, износът на въглища намалява с 26 на сто, а този на желязна руда – с 21 на сто спрямо първото тримесечие.

Отделни данни на австралийското статистическо бюро разкриха, че броят на новоотпуснатите разрешителни за строеж се е повишил със 7,7% на месечна база през юли, след като нарасна с 9,9% през юни. Разрешителните за строеж на многофамилни сгради скачат с 35% през месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още