IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новозеландският долар стана втората най-силна валута през август

Бизнес доверието в страната расте, тъй като страната убедително излиза от кризата

10:55 | 31.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Новозеландският долар стана втората най-силна валута през август

Новозеландската икономика убедително излиза от най-тежката си финансова криза за последните 80 години. Това смятат все по-голяма част от производителите, строителните компании, веригите за търговия на дребно, земеделските фирми и доставчиците на услуги в тихоокеанската държава, чиито брутен вътрешен продукт се сви с 1% през първото тримесечие.

Индексът на бизнес доверието на Националната банка на Нова Зеландия се повиши до 34,2 пункта през август спрямо 16 пункта за месеца преди това. Това означава, че броят на мениджърите на местни компании, които смятат, че икономиката ще се подобри през следващите 12 месеца, е с 34% по-голям от броят на тези, които очакват влошаване.

Най-значително се подобрява оптимизма по отношение на строителния сектор, където броят на анкетираните, които очакват по-добри времена, е с цели 64% по-голям. Причините за това се крият в стабилизирането на жилищния пазар, нарастването на потребителските разходи с 0,4% за второто тримесечие и поскъпването на имотите за трети поред месец през юли.

Именно добрите данни за новозеландската икономика от последните седмици карат валутните спекуланти да увеличават своите залози, че централната банка ще повиши основната лихва в страната през следващите шест месеца. От началото на август новозеландският долар с поскъпнал с близо 3,4% спрямо щатския долар, а от началото на годината поскъпването възлиза на цели 18%.

В края на юли гуверньорът на централната банка на Нова Зеландия Алън Болад заяви, че основната лихва ще остане на ниво от 2,5% или по-малко до края на 2010 г. По този начин институцията цели да обезцени местната валута и да направи износа на страната, който генерира около 30% от брутния й вътрешен продукт, по-конкурентен.

Към 10:50 ч. българско време един новозеландски долар се разменя за 0,6823 щатски долара. В рамките на месеца новозеландската валута е втората най-печеливша валута спрямо щатския долар след замбийската, която е поскъпнала с 6,1% спрямо щатския долар.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още