IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Японската индустрия расте, продажбите на дребно намаляват

Задачата на новото правителство да върне икономиката към растеж няма да бъде лесна

10:21 | 31.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Японската индустрия расте, продажбите на дребно намаляват

Индустриалното производство на японските компании отчете най-слабия си ръст за последните четири месеца през юли, а продажбите на веригите за търговия на дребно се понижиха за 11-ти пореден месец. Това показва, че задачата на новото правителство да върне икономиката към растеж няма да бъде лесна, предаде Bloomberg.

Индексът, който следи продукцията на фабриките, мините и компаниите за добивни услуги в Япония, се повиши с 1,9% през юли спрямо предишния месец, когато нарасна с 2,3% на месечна база. Данните на Министерството на търговията се оказаха по-добри от очакванията за месечен ръст на индустриалното производство от 1,4%.

В сравнение със същия месец на 2008 г. индустрията се е свила с 22,9 на сто. Междувременно стана ясно, че продажбите на дребно са намалели с 2,5% на годишна база през юли и по този начин записват своя 11-ти пореден годишен спад. Икономистите очакваха търговията на дребно да отчете по-силен годишен спад от 3,5 на сто.

Индустриалните компании в Япония планират да увеличат производството с 2,4% през август и 3,52% през септември, стана още ясно от правителствените данни. Освен това средното месечно заплащане се понижава с 4,8% на годишна база през юли, след като отчете годишен спад от 7% през юни. Началото жилищно строителство се свива с 32,1% на годишна база.

Демократическата партия на Япония спечели провелите се през този уикенд парламентарни избори в страната. През последните над 50 години страната е била управлявана от Либерално-демократическата партия, но нарастването на безработицата и свиването на японската икономика доведоха до смяна на ръководството.

Японската йена поскъпва с близо 1% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 10:05 ч. българско време един долар се разменя срещу 92,73 йени спрямо курс от 93,56 йени за долар в края на петъчната валутна търговия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още