IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден ръст на водещите индикатори в Швейцария

Според института KOF швейцарската икономика може да се възстанови по-бързо от очакваното

13:35 | 28.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден ръст на водещите индикатори в Швейцария

Индексът на водещите индикатори в Швейцария, изчисляван от института за икономически изследвания KOF, отчете рекорден ръст от 0,81 пункта през август. Според експертите на KOF възстановяването на швейцарската икономика може да се окаже по-бързо и силно, отколкото първоначално се е смятало.

Стойността на индекса се повиши до -0,04 пункта през август спрямо -0,85 пункта за предишния месец. Икономистите очакваха стойността на икономическия барометър да се повиши по-слабо до -0,60 пункта спрямо първоначално обявените за юли -0,99 пункта.

Показателят е един от най-важните ориентири за състоянието на швейцарската икономика, защото дава представа за нейното развитие през следващите шест месеца. Той достигна рекордно ниската стойност от -1,86 пункта през април, след което започна да се повишава.

Стойност на индекса под нула прогнозира отрицателен растеж на икономиката на годишна база през следващите две тримесечия. Това подсказва, че брутният вътрешен продукт на Швейцария ще продължи да намалява, но отрицателният растеж е към своя край и може да се очаква ръст в началото на 2010 г.

Индексът на водещите индикатори в Швейцария комбинира 25 икономически показателя, в това число потребителски очаквания, разрешителни за строеж, цени на акциите и лихвени спредове. Всички включени в него компоненти се повишават през разглеждания месец.

Швейцарският франк поскъпва с 0,2% спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 13:25 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0580 швейцарски франка спрямо курс от 1,0597 два часа по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още