IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономическото доверие в еврозоната продължава да се възстановява

Най-осезаемо намалява песимизмът на ръководителите на компании от сектора на услугите и индустрията

13:09 | 28.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономическото доверие в еврозоната продължава да се възстановява

Индексът на Европейската комисия, който следи икономическото доверие в еврозоната, продължи да се възстановява и записа пети поред месечен ръст през август. Той достигна най-ниската си историческа стойност от 60,4 пункта през март, след което започна да се повишава.

Показателят, който следи оценката за икономическите условия на ръководителите на предприятия от индустрията, сектора на услугите, строителството, търговията на дребно, както и тази на потребителите, се повиши чувствително с 4,6 пункта до 80,6 пункта.

Силното му повишение през август се обуславя от възстановяването на доверието във всички сектори на икономиката, с изключение на търговията на дребно. Най-осезаемо намалява песимизма на представителите на сектора на услугите и индустрията.

Самостоятелният индекс, който следи потребителското доверие в еврозоната, също се повишава за пети пореден месец, но остава в песимистичната зона под нула пункта. Стойността му достига -22 пункта за август спрямо -23 пункта за юли.

Въпреки повишенията, индексът на икономическото доверие, както и този на потребителското доверие в еврозоната остават много под средната си стойност в дългосрочен план. Същото важи и за аналогичните показатели за страните от Европейския съюз.

По отношение на отделните страни от еврозоната, най-силен ръст отчита индексът на икономическото доверие в Холандия и Германия. Икономиките и на двете страни успяха да излязат от кризата през второто тримесечие на годината, след като отчетоха изненадващ ръст.

Значителен ръст записва и барометърът на икономическото доверие във Великобритания и Полша. Днес стана ясно, че икономиката на Полша е отчела по-силен от очакваното ръст от 1,1% на годишна база през второто тримесечие, главно благодарение на нарастващия износ на страната.

Данните за намаляването на икономическия песимизъм в еврозоната не оказаха силно влияние върху валутната търговия. Към 13:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4351 щатски долара спрямо курс от 1,4356 преди новината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:05 | 05.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още