IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БВП на Великобритания се сви по-малко от очакваното

Икономиката на Великобритания отчита спад от 0,7% на тримесечна и 5,5% на годишна база през второто тримесечие

12:29 | 28.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
БВП на Великобритания се сви по-малко от очакваното

Скоростта, с която икономиката на Великобритания се свива през второто тримесечие, се оказа по-малка от първоначално обявените от Службата за национална статистика (ONS) данни.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната намалява с 0,7% за периода от април до юни в сравнение с предходното тримесечие. Първоначално обявеният тримесечен спад бе в размер на 0,8%.

В сравнение с второто тримесечие на 2008 г. британската икономика се свива с 5,5 на сто, което е ревизия нагоре от първоначално обявения спад от 5,6% на годишна база.

Корекцията на данните се дължи на по-силния от очакваното ръст на производствения сектор, енергетиката, търговията на едро и продажбите на моторни превозни средства.

Понижението на БВП с 0,7% през второто тримесечие е значително подобрение спрямо отчетения през първите три месеца на годината спад от 2,4%, предаде BBC.

Въпреки това свиването на икономиката с 5,5% на годишна база през второто тримесечие си остава рекордно, откакто статистиката започва да се води през 1955 г.

Данните потвърдиха още, че добавената стойност в строителния сектор и в сектора на услугите на Великобритания е записала рекорден спад за последните 50 години.

Ревизията на икономическия спад във Великобритания повиши леко курса на паунда спрямо долара. Към 12:20 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,6323 долара спрямо курс от 1,6282 преди данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:15 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още