IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителското доверие във Великобритания се стабилизира

Индексът на потребителските нагласи на института GFK се задържа стабилен за трети пореден месец през август

09:27 | 28.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителското доверие във Великобритания се стабилизира

Индексът на потребителските нагласи в Обединеното кралство относно развитието на икономиката се задържа трайно на ниво от -25 пункта за трети пореден месец през август, разкриха данните на изследователския институт GFK.

Това показва, че потребителите са все още предпазливи в очакванията си за икономиката, но вече не са така песимистично настроени, както по същото време на миналата година. Стойността на измерителя на потребителското доверие възлезе на -25 пункта през юни и юли.

Пазарните анализатори очакваха показателя да се повиши до -24 пункта. През август се наблюдава лек ръст по отношение на оценката за състоянието на общата икономика през следващите 12 месеца. Склонността на домакинствата да спестяват също се увеличава.

Според Рейчъл Джой, която участва в комисията, която изчислява индекса на потребителското доверие на GFK, последните доклади за подобряване състоянието на жилищния пазар и за стабилизиране на икономиката са оказали положително влияние върху общественото доверие.

Потребителите във Великобритания са все още несигурни в каква посока ще поеме икономиката до края на тази година, но все пак стойността на индекса на потребителското доверие през август е най-високата за последните 16 месеца и е доста над нивото от -36 пункта през август 2008 г.

Проучването на GFK се провежда всеки месец сред 2 хил. души във Великобритания. То отразява оценката им за миналите и бъдещи икономически условия, включително и личното им финансово състояние, както и очакванията им за общата икономическа ситуация.

Към 9:20 ч. българско време един британски паунд се разменя срещу 1,6280 долара. Курсът на валутната двойка остава почти без промяна от началото на деня, а за последния месец лирата е поевтиняла с близо 1,3% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:57 | 06.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още