IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Кредитирането в Европа записа рекордно нисък ръст

Стойността на новоотпуснатите заеми нараства с 0,6% на годишна база през юли

12:41 | 27.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Кредитирането в Европа записа рекордно нисък ръст

Стойността на новоотпуснатите заеми на домакинства и фирми на Стария континент отчете най-слабия си годишен темп на нарастване, откакто Европейската централна банка (ЕЦБ) започва да води статистика за кредитирането в частния сектор през 1991 г.

Това се дължи от една страна на пониженото търсене на заемен ресурс в условията на висока безработица и икономическа криза. От друга страна затрудненото положение, в което попаднаха банковите институции, си накара да завишат своите кредитни стандарти.

Кредитирането в частния сектор нараства с 0,6% на годишна база през юли, след като отчете годишен ръст от 1,5% през юни. Стойността на новите заеми намалява с 0,4% на месечна база през юни, което е рекорден месечен спад за последните 18 години, предаде Bloomberg.

Паричният агрегат M3, които ЕЦБ използва като ориентир за инфлацията в бъдеще, отчита годишен ръст от 3% през юли спрямо увеличението от 3,6% на годишна база за месеца преди това. Осредненият годишен темп на ръст на M3 за последните три месеца пада до 3,4%.

Европейската централна банка остави основния лихвен процент на ниво от 1% за четвърти пореден месец през август, след като започна да изкупува обезпечени облигации на стойност 60 млрд. евро и предостави на банките в еврозоната заеми на рекордната стойност от 442 млрд. евро.

Европейските банки са съкратили кредитирането през второто тримесечие, но не така агресивно, както през първото, сочи проучване на Европейската централна банка от края на юли. Ръководството на ЕЦБ неколкократно призова банките да изчистят своите баланси и да увеличат кредитирането.

Данните за забавянето на кредитирането в Европа не оказаха съществено влияния върху валутната търговия. Към 12:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4254 щатски долара, като от началото на валутната сесия курсът остава почти без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още