IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Поръчките на трайни стоки в САЩ с рекорден ръст за последните 2 години

Повишението се дължи на силния ръст на поръчките на авиационно и телекомуникационно оборудване

16:36 | 26.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Поръчките на трайни стоки в САЩ с рекорден ръст за последните 2 години

Новите поръчки за производство на стоки с дълготрайна употреба в САЩ се повишиха значително през юли и отчетоха най-силния си месечен ръст за последните две години. Причина за това стана засиленото търсене на авиационно и телекомуникационно оборудване, предаде Bloomberg.

Индексът, който следи стойността на поръчките за трайни стоки, се повишава с 4,9% на месечна база през юли. След като се изключи транспортното оборудване, или т.н. основен индекс на дълготрайните поръчки, се повишава с 0,8% на месечна база, което е третият му поред месечен ръст.

Икономистите очакваха, че поръчките на дълготрайни стоки ще се повишат по-слабо с 3% спрямо юни, когато се свиха с 1,3% на месечна база. Очакванията за поръчките на трайни стоки с изключение на транспортното оборудване бяха за повишение от 0,9% на месечна база.

Най-силно през разглеждания месец нарастват поръчките за самолети – със 107% спрямо предишния месец, когато се сринаха с 30% на месечна база. Поръчките за производство на автомобили нарастват с 0,9%, което може да се обясни с ефекта от правителствената програма „Кеш за стари коли“.

В рамките на програмата правителството отпусна 3 млрд. долара за насърчаването на покупките на нови автомобили. Всеки американец можеше да получи бонус до 4500 долара при покупката на нов, по-икономичен автомобил при положение, че рециклира своя стар автомобил.

След като се изключи военното оборудване, поръчките на дълготрайни стоки нарастват с 4,3% на месечна база.

Щатският долар поскъпва с 0,4% спрямо еврото от началото на днешната валутна сесия. Към 16:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4239 долара спрямо курс от 1,4280 долара за евро преди данните за поръчките на дълготрайни стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:37 | 26.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още