IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бизнес климатът в Германия става все по-добър

Индексът на бизнес доверието на института Ifo показва, че немската икономика бавно се възстановява от своя спад

11:55 | 26.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Бизнес климатът в Германия става все по-добър

Оценката на мениджърите на германски компании от сектора на индустрията и търговията за състоянието на икономиката се повиши за пети пореден месец през август и отново отчете много по-силен ръст от очакваното.

Индексът на бизнес климата в страната, изчисляван от изследователския институт IFO, се повиши до 90,5 пункта през август спрямо 87,4 пункта за юли. По този начин той достигна най-високата си стойност от септември миналата година досега.

Икономистите очакваха по-слабо повишение на показателя до 89,1 пункта спрямо първоначално обявените за юли 87,3 пункта.

За втори пореден месец оценката на местните компании за тяхната настояща бизнес ситуация е по-малко отрицателна. Това става ясно от индекса, който следи оценката на мениджърите за текущите условия. Той се повишава до 86,1 пункта през август спрямо 84,4 пункта за юли.

Очакванията на участвалите в анкетата ръководители на германски компании за развитието на бизнеса през следващите шест месеца са по-малко скептични, отколкото през юли. Индексът, който ги следи, се повишава до 95 пункта за август спрямо 90,4 пункта за юли.

Индексът на бизнес климата на IFO е един от най-важните барометри за състоянието на немската икономика. Той се базира на проучване сред 7 хил. мениджъри на местни компании от различни сектори на икономиката.

Докладът разкрива, че компаниите в индустриалния сектор вече не очакват допълнително влошаване на бизнес условията през втората половина на годината. Освен това планираните съкращения на персонал в производствения сектор не са така резки, както през предишните месеци.

Еврото поевтиня спрямо щатския долар, въпреки добрите данни за подобряването на бизнес климата в Германия през август. Към 11:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4311 щатски долара спрямо курс от 1,4340 преди данните на Ifo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още