IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потреблението в Швейцария отново пое надолу

Индексът на потребителските разходи на UBS се понижи през юли и за десети месец остана под средната си дългосрочна стойност

09:52 | 25.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потреблението в Швейцария отново пое надолу

Индексът на потребителските разходи в Швейцария, изчисляван от банката UBS, продължи низходящия си тренд през юли и заличи повишението си от предишния месец. Стойността му падна до 0,77 пункта за юли спрямо ревизираните надолу 0,95 пункта за месеца преди това.

По този начин индексът на частното потребление в Швейцария остана под средната си дългосрочна стойност от 1,5 пункта за десети пореден месец. Това показва, че тенденцията при вътрешното потребление ще остане низходяща и през следващите месеци.

Индикаторът на банката UBS се базира на пет компонента, които отразяват поведението на потребителите в Швейцария. Той включва продажбите на нови автомобили, бизнес активността на веригите за търговия на дребно, потребителското доверие, броят на нощувките на резиденти в местни хотели и транзакциите с кредитни карти, издадени от UBS.

Всички пет съставни компонента се влошават през юли и продължават да бъдат много под нивата си отпреди една година. Финансовите експерти на UBS са на мнение, че потребителските разходи ще продължат да намаляват и ще ограничат годишния си ръст до минималните 0,4% през тази година, след като нараснаха с 1,7% през 2008 година.

През идните месеци се очаква покачване на безработицата в Швейцария, което ще окаже негативно влияние върху тенденциите в потребителските разходи. От друга страна ниската инфлация вероятно ще увеличи покупателната способност на домакинствата и ще неутрализира отчасти негативния ефект от растящата безработица.

Швейцарският франк е поскъпнал с над 8% спрямо долара през последните шест месеца. Към 9:45 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0612 швейцарски франка спрямо курс от 1,0620 преди данните за частното потребление.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още