IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Канадският долар поскъпна след ръста на продажбите на дребно

Продажбите на веригите за търговия на дребно отчетоха петия си месечен ръст от началото на тази година

16:50 | 24.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Канадският долар поскъпна след ръста на продажбите на дребно

Канадският долар поскъпна с 0,7% спрямо щатския си съименник след изненадващо силния ръст на продажбите на веригите за търговия на дребно в страната през юни. Те отчетоха петото си месечно увеличение от началото на тази година благодарение на засилените покупки на бензин и автомобилни части по време на летния сезон.

Индексът, който следи стойността на продажбите на дребно, се повишава с 1% на месечна база през юни до 34,4 млрд. канадски долара, съгласно данните на канадското статистическо бюро. Икономистите очакваха ръст от 0,2% спрямо предишния месец, когато продажбите на дребно нараснаха с 1,1% на месечна база.

Основният индекс на продажбите на дребно, който изключва покупките на автомобили, също се повишава с 1% на месечна база през юни, след като отчете месечен ръст от 0,6% през май. Анализаторите прогнозираха много по-слабо увеличение от 0,2 на сто.

Към 16:45 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0742 канадски долара спрямо курс от 1,0784 преди новината. Това е най-ниското ниво на курса за последните близо три седмици. През последните шест месеца щатската валута се е обезценила с повече от 13% спрямо канадския долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още