IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Норвежката икономика също излезе от кризата

Брутният вътрешен продукт на страната изненадващо се повиши с 0,3% на тримесечна база през второто тримесечие

16:10 | 20.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Норвежката икономика също излезе от кризата

Икономиката на Норвегия нарасна неочаквано през второто тримесечие, след като големите разходи на правителството, рекордно ниските лихвени проценти и приходите от износа на петролни продукти помогнаха на петия по големина износител на петрол в света да излезе от рецесията.

Брутният вътрешен продукт на континенталната част от Норвегия, който изключва добива на суров петрол, природен газ и корабоплаването, се повиши с 0,3% за периода от април до юни спрямо предходните три месеца, когато се сви с 1,3% на тримесечна база.

Икономистите очакваха спад на икономиката в размер на 0,3% на тримесечна база, предаде Bloomberg. Централната банка прогнозира, че континенталната икономика ще се свие с общо 1,5% до края на тази година и ще се върне към растеж през следващата.

Норвежката крона поскъпна с 0,6% спрямо еврото след новината, като курсът на валутната двойка EUR/NOK достигна 8,5954 норвежки крони за едно евро спрямо курс от 8,6218 в сряда. Спрямо щатския долар норвежката валута напредна с 0,4%.

Икономиките на Япония, Франция, Германия и Хонконг изненадващо отчетоха ръст през второто тримесечие. Брутният вътрешен продукт на еврозоната отчете минимален спад от 0,1%, докато този на Великобритания, Испания и САЩ продължи да се свива, но с много по-бавни темпове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още