IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно на Острова растат, но публичните финанси се влошават

Бюджетният дефицит на страната достига рекордно висока стойност през юли

12:40 | 20.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно на Острова растат, но публичните финанси се влошават

Продажбите на дребно във Великобритания са нараснали два пъти по-бързо от очакваното през юли, но междувременно бюджетният дефицит на страната се влошава рязко поради спада на данъчните приходи и достига рекордно висока стойност за същия месец, предаде Ройтерс.

Данните на националния статистически офис разкриха, че продажбите на веригите за търговия на дребно се повишават с 0,4% на месечна база през юли. По този начин годишният ръст на показателя достига 3,3%, което е най-високото му ниво от май 2008 г.

Анализаторите прогнозираха месечно увеличение на индекса на продажбите на дребно от 0,2%, след като през юни той се повиши с 1,3% на месечна база. През разглеждания месец най-силно се увеличават покупките на стоки за бита, начело с мебелите и електроуредите.

Отделни данни обаче разкриха, че колапсът на данъчните приходи в резултат на рецесията влошава още повече отрицателното салдо по държавния бюджет. Дефицитът достига рекордната стойност от 8,02 млрд. паунда през юли спрямо излишък от 5 млрд. паунда за същия месец на 2008 г.

Икономистите очакваха недостига да възлезе на 500 млн. паунда. Данъчните постъпления намаляват с 15% на годишна база, което е най-силният спад, откакто статистиката започва да се води през 1998 г. Най-силно се свиват приходите от данък печалба – с 38% на годишна база.

Британският паунд реагира на новината за рекордния бюджетен дефицит на правителството с понижение на курса спрямо щатския долар. Към 12:35 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,6522 долара спрямо курс от 1,6585 преди данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още