IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекордна дефлация в Канада за последните 56 години

Цените на потребителските стоки в Канада се понижиха с 0,9% на годишна база през юли

16:35 | 19.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рекордна дефлация в Канада за последните 56 години

Цените на потребителските стоки в Канада се понижиха с 0,9% през юли спрямо нивата си от същия месец на 2008 г. По този начин дефлацията в страната достигна най-високото си ниво за последните 56 години, съгласно данните на Канадското статистическо бюро.

Това е вторият пореден месец, в рамките на който цените на стоките и услугите от потребителската кошница отчитат отрицателен ръст, след като през юни те се понижиха с 0,3% на годишна база. В сравнение с предишния месец индексът намалява с 0,3% през юли.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва цените на осемте най-волатилни елемента в потребителската кошница, остава непроменен за втори пореден месец през юли. Той запазва и годишния си ръст в размер на 1,8 на сто.

Това показва, че рискът от появата на силна и продължителна дефлация в Канада е нищожен, защото дефлацията е предизвикана до голяма степен от силното поевтиняване на енергийните ресурси през последната година.

Отделни данни разкриха, че индексът на водещите индикатори се е повишил за първи път за последните 11 месеца. Той отчита ръст от 0,4% на месечна база през юли, благодарение на ръста на компонентите, които следят жилищния сектор и пазара на ценни книжа.

Икономистите очакваха по-слаб месечен ръст от 0,2% през юли, след като през май и юни икономическият барометър остана непроменен. Шест от общо десет компонента в състава на показателя се повишават през разглеждания месец.

Канадският долар поевтинява с 0,7% спрямо щатския си съименник по време на днешната валутна търговия. Към 16:30 ч. българско време валутната двойка USD/CAD се котира при нива от 1,1094 канадски долара за един щатски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:34 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още