IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЦБ е раздвоена за размера на паричните стимули

Гуверньорът на Английската централна банка е искал да увеличи печатането на пари със 75 млрд. паунда до 200 млрд. паунда

13:25 | 19.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
АЦБ е раздвоена за размера на паричните стимули

Гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Мервин Кинг, заедно с още двама от членовете на Комитета за парична политика, са искали да налеят повече пари в английската икономика, отколкото бе обявено в началото на август след последното лихвено решение на банката.

Докладът от последната среща на Комитета за парична политика разкрива, че Мервин Кинг е предложил стойността на програмата за изкупуване на финансови активи от централната банка да се увеличи със 75 млрд. паунда до общата сума от 200 млрд. паунда, предаде AP.

Мнозинството от членовете на Комитета обаче, или шест от общо девет души, са подкрепили по-малкото увеличение на програмата с 50 млрд. паунда до 175 млрд. паунда. Все пак, всички единодушно са гласували за запазването на основната лихва на ниво от 0,5% за пети пореден месец.

Според Мервин Кинг по-голямото увеличаване на паричното предлагане не може да навреди на икономиката толкова много, колкото твърде слабото увеличение на паричното предлагане. Анализаторите очакваха да има консенсус относно размера на паричните стимули.

Британската лира поевтиня с близо половин процент спрямо щатския долар след публикуването на доклада. Към 13:20 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,6387 долара спрямо курс от 1,6464 преди новината. Курсът GBP/USD се е понижил с над 1% от началото на деня.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още