IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещите индикатори в Австралия отново сочат ръст на икономиката

Индексът на водещите индикатори стигна най-високата си стойност за последните седем месеца през юни

10:48 | 19.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Водещите индикатори в Австралия отново сочат ръст на икономиката

Индексът на водещите индикатори, който прогнозира развитието на австралийската икономика през следващите шест месеца, се повиши с 0,7% на месечна база и достигна 247,9 пункта през юни. Това е третото повишение на показателя за последните четири месеца.

През май той отчете месечен спад от 0,4% до 246,1 пункта поради компонентите, които следят разрешителните за строеж и износа на земеделски стоки. Именно разрешителните за строеж, заедно с поскъпването на акциите на борсата в Сидни, допринасят най-силно за ръста през юни.

Това е и най-високата стойност на икономическия барометър за последните седем месеца. Това загатва, че най-ниската точка от перспективите за икономически растеж е била достигната и занапред може да се очаква стабилно подобрение на икономическите условия в страната.

Данните на Института в Мелбърн разкриха още, че през юни индексът на водещите индикатори се свива с 3,3% на годишна база, което е по-малко от годишният спад от 5,3%, регистриран през май. Индексът на съвпадащите индикатори отстъпва с 0,4% на месечна база до 237,3 пункта.

Три от седемте компонента на индекса се повишават през разглеждания месец – разрешителните за строеж, цените на акциите в индекса S&P/ASX 200 и паричното предлагане. Те заличават пониженията при останалите четири компонента, предаде Ройтерс.

Към 10:45 ч. българско време един австралийски долар се разменя срещу 0,8205 щатски долара. От началото на днешната валутна сесия австралийската валута се обезценява с 0,7% спрямо щатския си съименник.

Централната банка на Австралия остави основната лихва в страната на ниво от 3 на сто за четвърти пореден месец през август и намекна, че лихвеният процент в страната вероятно няма да бъде понижаван допълнително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:51 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още