IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Икономиката на Южна Африка продължава да се свива

Брутният вътрешен продукт на страната се свива с 3% през второто тримесечие на 2009 г. спрямо предходното

15:59 | 18.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Икономиката на Южна Африка продължава да се свива

Икономиката на Република Южна Африка продължи да се свива и отчете спад за трето поредно тримесечие. Брутният вътрешен продукт на страната се свива с 3% през второто тримесечие на 2009 г. спрямо предходното, когато отчете по-силен спад от 6,4% на тримесечна база.

Данните разкриха още, че производственият сектор се е представил най-лошо, защото се свива с 11% в рамките на периода от април до юни, а продажбите на дребно намаляват с 4,5%. Това е първата рецесия в Република Южна Африка за последните 17 години, предаде Bloomberg.

Централната банка в Южна Африка намали основната лихва за шести път от началото на годината през миналата седмица. Тя вече възлиза на 7% спрямо 7,5% през юли. Правителството ще похарчи 787 млрд. южноафрикански ранда (98 млрд. долара) за инфраструктурни проекти през следващите три месеца.

Икономическата криза понижи търсенето на платина, която е основен елемент в износа на Южна Африка. Това принуди месните производители и добивни компании да съкратят хиляди работници. В резултат на това данъчните постъпления се понижиха и раздуха бюджетния дефицит на страната.

Икономистите очакваха икономиката на Република Южна Африка да се свие с 3,3% спрямо предходното тримесечие. Курсът на южноафриканския ранд спрямо щатския долар остана без промяна след новината, като един щатски долар се разменя срещу 8,0513 ранда.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 17.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още