IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Оптимизмът тържествува сред германските инвеститори

Индексът на икономическото доверие на института ZEW се повиши силно до най-високата си стойност за последните три години

13:25 | 18.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Оптимизмът тържествува сред германските инвеститори

След като икономическите нагласи сред инвеститорите в Германия се разколебаха през юли, индексът на икономическото доверие в страната, измерван от изследователския институт ZEW, се повиши чувствително през август и стигна най-високата си стойност за последните три години.

Индикаторът нараства с 16,6 пункта и вече се намира на ниво от 56,1 пункта спрямо 39,5 пункта за предходния месец. По този начин показателят е вече два пъти по-голям от средната си дългосрочна стойност от 26,5 пункта, става ясно от доклада на ZEW.

Позитивните данни за растежа на брутния вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие на 2009 г. са довели до значително подобряване и на оценката за сегашната икономическа ситуация в Германия. Съответният индекс се увеличава с 12,1 пункта до минус 77,2 пункта през август.

Според председателя на ZEW проф. д-р Волфганг Франц последните данни за немския БВП показват, че позитивните очаквания на финансовите анализатори са се сбъднали. Въпреки това все още няма място за еуфория, защото немската икономика се развива паралелно със световната, и е нужно възстановяването да обхване целия свят.

Индексът на икономическите очаквания за еврозоната се повишава с 15,4 пункта през август в сравнение с предходния месец и вече възлиза на 54,9 пункта. Индикаторът за настоящата икономическа ситуация в еврозоната също се повишава и достига -82,1 пункта спрямо -90,7 пункта през юли.

Еврото поскъпна спрямо долара след данните за силния ръст на инвеститорското доверие в Германия през август, но заличи по-голяма част от преднината малко по-късно. Към 13:15 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4119 долара спрямо курс от 1,4134 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още