IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инфлацията на Острова се задържа на ниво от 1,8%

Анализаторите очакваха потребителските цени да забавят своя годишен ръст до 1,5%

12:43 | 18.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Инфлацията на Острова се задържа на ниво от 1,8%

Индексът на цените на потребителските стоки във Великобритания, който е основен измерител на инфлацията в страната, изненадващо отчете годишен ръст от 1,8% за втори пореден месец през юли. Анализаторите очакваха потребителските цени да забавят своя годишен ръст до 1,5 на сто.

Индексът на потребителските цени се повиши с 0,3% на месечна и с 1,8% на годишна база през юни. По този начин показателят падна под заложеното от Английската централна банка (АЦБ) таргет ниво за годишната инфлация от 2 на сто за първи път през последните две години.

В началото на август АЦБ остави лихвата на ниво от 0,5% и увеличи изненадващо стойността на програмата за изкупуване на финансови активи с 50 млрд. паунда до 175 млрд. паунда. АЦБ прогнозира, че инфлацията в страната може да остане под таргет нивото от 2% през следващите две години.

Междувременно индексът на цените на дребно понижи своя годишен спад от 1,6% през юни до 1,4% през юли. Това също загатва, че рисковете от появата на продължителна дефлация намаляват. Икономистите очакваха индексът да се понижи с 0,2% на месечна и с 1,7% на годишна база.

В сравнение с предишния месец индексът на потребителските цени и този на цените на дребно остават непроменени. Основният индекс на потребителските цени, който изключва цените на хранителните стоки, енергията, алкохолните напитки и тютюневите изделия, отчита годишен ръст от 1,8%.

Британската лира поскъпна спрямо долара след изненадващите данни за стабилизирането на инфлацията през юли. Към 12:40 ч. българско време един паунд се разменя срещу 1,6447 долара спрямо курс от 1,6385 преди новината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:57 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още