IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на дребно в Швейцария поеха нагоре

Индексът на продажбите на дребно се повишава с 0,9% на годишна база през юни

11:22 | 17.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на дребно в Швейцария поеха нагоре

Продажбите на веригите за търговия на дребно в Швейцария се повишиха с 0,9% на годишна база през юни, след като отчетоха неочакван годишен спад от 1,4% за месеца преди това.

Икономистите очакваха годишен ръст на продажбите на дребно от 0,8%. За първите шест месеца на тази година търговията на дребно се увеличава с 0,5% спрямо същия период на миналата година.

Данните на Федералния статистически офис са коригирани с инфлацията и изключват продажбите на автомобили и горива.

Миналата седмица стана ясно, че безработицата в Швейцария се е повишила до 3,7% през юли, като над 5 хил. души са изгубили своето работно място през последния месец.

Швейцарската централна банка остави основната лихва на ниво от 0,25 на сто по време на последната си среща през юни. Чрез агресивното разхлабване на своята парична политика през последните месеци тя се стреми да обезцени местната валута и да направи износа по-конкурентен.

Швейцарската валута отстъпва с 0,6% спрямо щатския долар по време на днешната валутна сесия. Към 11:20 ч. българско време двойката USD/CHF се котира при ниво от 1,0789 швейцарски франка за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още