IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американската индустрия расте, потребителското доверие отслабва

Индексът на индустриалното производство отчете през юли първия си ръст от октомври миналата година

19:21 | 14.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Американската индустрия расте, потребителското доверие отслабва

Производството на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги в САЩ отчете първия си ръст за последните девет месеца. Индексът на индустриалното производство нараства с 0,5% на месечна база през юли.

Основната причина за това се крие в автомобилното производство, което се повишава с 20% на месечна база. Все пак, в сравнение със същия месец на миналата година, американската индустрия се свива с 13,1 на сто.

Това е едва второто месечно повишение на показателя, откакто икономическата криза започва в САЩ през декември 2007 г. Оттогава индустриалното производство на САЩ се е свило с 14,6%, пише Market Watch.

Анализаторите очакваха по-силен месечен ръст от 0,7% през юли, след като през юни индустрията се сви с 0,4%. Степента на оползотворяване на производствения капацитет нараства до 68,5% спрямо рекордно ниските 68,1% за юни.

Отделен доклад на Мичиганския университет разкри, че индексът на потребителското доверие в САЩ изненадващо се е понижил до 63,2 пункта през август спрямо 66 пункта за месеца преди това.

Това е най-ниската стойност на показателя от март досега. Предварителните данни на Мичиганския университет не оправдаха очакванията на икономистите за ръст на барометъра на доверието до 69,1 пункта през август.

Щатският долар поскъпва с 0,5% спрямо еврото от началото на днешната валутна сесия. Към 19:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4216 долара спрямо курс от 1,4272 преди данните за индустриалното производство.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:21 | 14.08.09 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още