IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Франция също се сбогува с кризата, икономиката нарасна с 0,3%

Положителното салдо по търговския баланс на страната допринася в най-голяма степен за увеличението на БВП

10:10 | 13.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Франция също се сбогува с кризата, икономиката нарасна с 0,3%

Икономиката на Франция, подобно на тази на Германия, неочаквано отчете ръст от 0,3% през второто тримесечие спрямо предходното. Предварителните данни на френското статистическо бюро изненадаха приятно анализаторите, които не очакваха двете най-големи икономики в еврозоната да излязат толкова скоро от рецесията.

Брутният вътрешен продукт на Франция се свиваше в продължение на четири поредни тримесечия, като отчете спад от 1,3% за първите три месеца на 2009 г. и 1,5% за последните три месеца на 2008 г. Икономистите очакваха кризата да продължи и през това тримесечие и да донесе спад на БВП от 0,3%.

В сравнение с второто тримесечие на 2008 г. френската икономика се е свила с 2,6%, след като отчете годишен спад от 3,4% за първите три месеца на годината. Анализаторите очакваха брутният вътрешен продукт на Франция да се свие с 3,2% на годишна база.

По-късно днес ще бъдат публикувани данните на Евростат за икономиката на еврозоната през второто тримесечие. Очакваното понижение на БВП е в размер на 0,5% спрямо първото.

Френската икономика отчита ръст главно благодарение на нарастването на износа с 1% в рамките на тримесечието, което е съпроводено от свиване на вноса с 2,3%. По този начин положителното салдо по търговския баланс на страната допринася в най-голяма степен за увеличението на БВП през второто тримесечие.

Потребителските разходи на домакинствата също се увеличават и спомагат за нарастването на брутния вътрешен продукт, макар и в по-малка степен. В същото време бизнес запасите и брутните инвестиции в основен капитал (GFCF) намаляват и по този начин за второ поредно тримесечие оказват отрицателен ефект върху растежа на икономиката.

Курсът на еврото спрямо долара се повиши след данните за неочаквания ръст на немската икономика през второто тримесечие до 1,4268 долара за евро, след което отстъпи до 1,4241 долара за евро към 10:05 ч. българско време.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:47 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още