IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ФЕД не промени лихвата, вижда признаци на възстановяване

Централната банка на САЩ изрази увереност в икономическото възстановяване

21:39 | 12.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
ФЕД не промени лихвата, вижда признаци на възстановяване

Федералният резерв не поднесе изненади на финансовите пазари с решението си да запази основната лихва в САЩ непроменена в интервала от 0% до 0,25% за осми пореден месец през август.

Централната банка на САЩ отчита факта, че условията на финансовите пазари, както и в реалната икономика, са се подобрили значително през последните седмици, но остава загрижена за ниското ниво на икономическата активност и високата безработица.

Поради това Комитетът за операции на открития пазар ще продължи с реализацията на програмата си за изкупуване на финансови активи на обща стойност 1,75 трлн. долара, която ще продължи до октомври тази година.

По този начин ръководството на Федералния резерв се надява да допринесе за постепенното подновяване на устойчивия икономически растеж на страната в контекста на поддържането на ценова стабилност.

Щатският долар поскъпна с 0,6% след лихвеното решение на Федералния резерв. Към 21:35 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4139 долара спрямо курс от 1,4228 преди новината.

Американските борсови индекси пък продължават да отчитат ръстове, макар и малко по-слаби спрямо началото на сесията, като повишенията варират между 0,9 и 1,3 на сто. Преди минути бяха съобщени и данни за рекорден бюджетен дефицит на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:22 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още