IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нарастването на износа сви търговския дефицит на Канада

Износът се увеличава с 2,3% на месечна база благодарение на продажбите на енергийни ресурси

17:32 | 12.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Нарастването на износа сви търговския дефицит на Канада

Търговският дефицит на Канада се сви до 55 млн. канадски долара през юни спрямо дефицит от 1,1 млрд. канадски долара за месеца преди това. Основната причина за това се крие в нарастването на износа, който отчита първия си ръст за последните четири месеца.

Данните на Канадското статистическо бюро се оказаха по-добри от пазарните очаквания за свиване на дефицита от търговията със стоки до 600 млн. долара. Износът се увеличава с 2,3% на месечна база главно благодарение на нарастването на продажбите на енергийни ресурси.

Вносът през юни се понижава с 1,3% на месечна база и достига 29,3 млрд. канадски долара, което е най-ниската му стойност за последните повече от пет години. Най-силно намалява вносът на машинно оборудване, индустриални и потребителски стоки.

Отделни данни на статистическото бюро показаха, че индексът на цените на жилищата се понижава за девети пореден месец през юни. Той отчита спад от 0,2% на месечна база, след като през май се понижи с 0,1%. Икономистите очакваха индексът да остане на нивото от предишния месец.

В сравнение със същия месец на миналата година цените на жилищата са се понижили с 3,3%, като най-силно поевтиняват жилищата в Западна Канада. Някои строители понижават продажните си цени, за да привлекат повече купувачи, а други предлагат парични бонуси.

Канадският долар поскъпва с 0,8% спрямо щатския си съименник от началото на днешната валутна сесия. Данните за нарастването на търговския дефицит на САЩ и свиването на този на Канада понижиха курса на двойката USD/CAD до 1,0933 към 17:20 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:04 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още