IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Търговският дефицит на САЩ се повиши леко през юни

Износът отчете ръст за втори пореден месец

16:32 | 12.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Търговският дефицит на САЩ се повиши леко през юни

Търговският дефицит на САЩ се разшири по-слабо от очакваното през юни, след като износът на стоки и услуги отчете ръст за втори пореден месец. Отрицателното салдо по търговския баланс на страната нараства с 4% през разглеждания месец и достига 27 млрд. долара.

Икономистите очакваха дефицитът от търговията със стоки и услуги да се увеличи повече и да достигне 28,4 млрд. долара през юни. През май той достигна най-ниската си стойност за последните близо десет години от 26 млрд. долара, а износът се повиши с 1,6% на месечна база.

Износът се повишава с 2% на месечна база, подкрепен от поевтиняването на щатската валута, което прави местните стоки по-конкурентни. В същото време вносът отчита месечен ръст от 2,3%, като основната причина за това се крие в поскъпването на петрола.

Данните на Бюрото за икономически анализи показаха още, че след като се отстрани влиянието на промените в цените на стоките, търговският дефицит на САЩ се е понижил до 35,9 млрд. долара през юни. Това е най-ниската му стойност от декември 1999 г.

По-късно днес се очаква лихвеното решение на Федералния резерв. Икономистите очакват, че лихвата ще остане на ниво от 0-0,25% за осми пореден месец и ще насочат своето внимание към икономическия доклад на централната банка и мерките й за постигане на устойчив икономически растеж.

Новината за лекото нарастване на търговския дефицит на САЩ през юни не оказа влияние върху валутната търговия на страната. Към 16:25 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4166 долара спрямо курс от 1,4170 долара за евро един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:45 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още