IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЦБ очаква инфлацията да остане под таргет нивото до края на 2012 г.

Банката може да остави лихвения процент на ниво от 0,5 на сто за по-продължителен период от време

13:42 | 12.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
АЦБ очаква инфлацията да остане под таргет нивото до края на 2012 г.

Английската централна банка призна в своя последен инфлационен доклад от август 2009 г., че икономическата криза във Великобритания се е оказала по-силна от очакваното и прогнозира, че инфлацията в страната ще остане под таргет нивото от 2% през следващите две години.

Най-новата прогноза на икономическия екип на АЦБ показва, че ръстът на потребителските цени ще възлезе средно на 1,4% на годишна база за следващите две години, в случай че основната лихва се повиши до 1,2% през първото тримесечие на 2010 г., каквито са пазарните очаквания.

Това загатва, че е възможно банката да остави лихвения процент на ниво от 0,5% за по-продължителен период от време. Според АЦБ рекорднониската лихва, в комбинация с изкупуването на активи за 175 млрд. паунда, ще подкрепят икономиката, без обаче да застрашат ценовата стабилност.

Добрата новина в доклада е, че облекчаването на паричната и фискална политика, както и поевтиняването на стерлинга спрямо останалите основни валути, би трябвало да доведе до възстановяване на икономическата активност в страната през тази година.

Английската централна банка очаква икономиката да се върне към растеж през втората половина на тази година, който да достигне близо 3% след две години. Все пак продължителността на процеса на възстановяване остава твърде неясна на този етап, предупреждава АЦБ.

Малко по-рано днес стана ясно, че броят на безработните лица във Великобритания се е повишил до рекордните 2,44 млн. души за последните 14 години. Безработицата се повишава до 7,8% за трите месеца до края на юни, а нови 25 хил. души са подали молби за помощи при безработица през юли.

Към 13:30 ч. българско време един британски паунд се разменя срещу 1,645 щатски долара спрямо курс от 1,6439 долара за паунд преди публикуването на инфлационния доклад на Английската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:10 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още