IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Производствената дефлация в Япония стигна рекордните 8,5%

Това е най-високата производствена дефлация в страната, откакто статистиката започва да се води през 1960 г.

11:03 | 12.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Производствената дефлация в Япония стигна рекордните 8,5%

Цените на ниво производител в Япония записаха рекорден годишен спад през юли, който е подхранен главно от поевтиняването на енергийните ресурси през последната година и пониженото търсене на суровини от местните компании, предаде Bloomberg.

Цените, които производителите плащат за енергийни ресурси, сурови материали и незавършени стоки, се понижават с 8,5% на годишна база през юли, след като отчетоха годишен спад от 6,7% за месеца преди това. Икономистите очакваха дори по-силна годишна дефлация от 8,7 на сто.

Докладът на Японската централна банка разкри, че това е най-високата производствена дефлация в страната, откакто статистиката започва да се води през 1960 г. Все пак на този етап нейното ръководство смята, че рискът от появата на дефлационна спирала е все още малък.

В сравнение с предишния месец индексът на цените на ниво производител се повишава с 0,4%. Според Японската централна банка производствената дефлация ще възлезе на 5,9% до края на текущата фискална година, която приключва в края на март 2010 г., след което ще се понижи до 2,1%.

Отделни данни на Министерството на икономиката, търговията и индустрията показаха, че индустриалното производство в Япония се е повишило с 2,3% на годишна база през юни. Това се оказа по-малко от предварително обявения годишен ръст от 2,4 на сто.

Степента на оползотворяване на производствения капацитет се повишава за четвърти пореден месец, като отчита ръст от 2,3 на сто до 74,3% през юни. През май индустрията на Япония отчете силен месечен ръст от 5,7%, а степента на използване на капацитета скочи с 8%.

Японската йена поскъпва с 0,8% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия. Към 10:55 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 95,21 японски йени. Щатската валута отстъпва в очакване на лихвеното решение на Федералния резерв по-късно днес. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още