IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Американците работят повече за по-малко пари

Производителността в неселскостопанските отрасли на икономиката се повиши с най-бързите си темпове за последните шест години

17:55 | 11.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Американците работят повече за по-малко пари

Производителността на американските работници през второто тримесечие се повиши с най-бързите си темпове за последните близо шест години, а заплащането на труда отчете най-силния си спад от 2001 г. досега.

Работодателите в САЩ започнаха да съкращават служители и да намалят заплатите на останалия персонал в стремежа си да ограничат своите разходи. По този начин работниците започнаха да работят повече срещу по-малко пари.

Производителността в неселскостопанските отрасли на икономиката, която следи колко произвежда един служител за един изработен час, се повиши с 6,4% през второто тримесечие спрямо предходното, когато нарасна с 0,3%.

Данните на Бюрото за трудова статистика изненадаха анализаторите, които очакваха увеличение на продуктивността от 5,2% спрямо първото тримесечие. В същото време разходите за труд отчетоха най-силния си спад от осем години насам.

Индексът, който следи разходите на работодателите за заплащане на труда, с изключение на тези в земеделския сектор, се понижи с 5,8% през второто тримесечие спрямо първото, когато намаля с 2,7%.

Икономистите очакваха много по-слабо понижение на показателя от 2,3% на тримесечна база. За последните четири тримесечия разходите за заплащане на работната ръка са намалели с общо 0,6 на сто.

В сравнение със същото тримесечие на 2008 г. продуктивността се повишава с 1,8%, като увеличението е най-силно изразено във фабричния сектор. Не само заплащането, но и броят на отработените часове намалява.

Отделни данни на Бюрото за статистически преброявания показаха, че складовите запаси на веригите за търговия на едро в САЩ се понижават за десети пореден месец през юни благодарение на ръста в продажбите.

Запасите отчитат спад от 1,7% на месечна база спрямо май, когато се понижиха с 1,2%. Икономистите очакваха понижение на индекса на запасите при продажбите на едро от 1% на месечна база.

Щатският долар поскъпна до 1,4109 долара за евро след новината за ръста на продуктивността. Малко по-късно той изгуби част от спечеленото и към 17:55 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при ниво от 1,4144.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 17.08.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още