IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Потребителските цени в Германия с първия си годишен спад от 22 години

Индексът на потребителските цени отчита спад от 0,5% на годишна база през юли

11:49 | 11.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Потребителските цени в Германия с първия си годишен спад от 22 години

Потребителските цени в Германия записаха своя първи годишен спад за последните 22 години през юли, а цените на едро отчетоха рекордно годишно понижение. Поевтиняването на енергийните ресурси и ограниченото потребление продължават да оказват натиск върху цените.

Хармонизираният индекс на потребителските цени, изчислен съгласно методологията на Евростат, се понижава с 0,7% спрямо същия месец на 2008 г. Нехармонизираният индекс на потребителските цени отчита спад от 0,5% на годишна база, което е първото му годишно понижение от 1987 г.

Данните на Федералния статистически офис разкриха още, че цените на едро намаляват с 10,6% на годишна база през юли. Това е най-големият спад на цените във веригите за търговия на едро, откакто статистиката започва да се води през 1968 г., предаде Bloomberg.

В сравнение с предишния месец индексът на цените на едро в Германия се понижава с 0,5%, а този на потребителските цени отчита месечен спад от 0,1%. Годишната дефлацията в еврозоната се ускори до рекордното ниво от 0,6% през юли.

Правителството прогнозира, че немската икономика, която е най-голямата в Европа, ще се свие с 6% до края на тази година. Европейската централна банка остави лихвата на ниво от 1% през август и продължи със своята програма за изкупуване на облигации за 60 млрд. евро.

Еврото поскъпва с 0,23% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия. Към 11:40 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4171 щатски долара спрямо курс от 1,4136 долара за евро малко преди данните за дефлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 04.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още