IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Индустриалното производство и бизнес доверието във Франция се увеличават

Най-силен ръст записва автомобилният сектор, чиято продукция се повишава с 5,3% в рамките на юни

12:07 | 10.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Индустриалното производство и бизнес доверието във Франция се увеличават

Производството на фабриките, мините и компаниите за комунални услуги във Франция се увеличи повече от очакваното през юни, а бизнес доверието се повиши до най-високата си стойност за последните единадесет месеца през юли, предаде Bloomberg.

Индексът на индустриалното производство във втората по големина европейска икономика се повиши с 0,3% на месечна база спрямо май, когато отчете силен месечен ръст от 2,8%. Икономистите прогнозираха, че производството ще се увеличи с 0,2% на месечна база.

Продукцията на фабриките, която изключва производството на хранителни продукти и енергия, се повишава с 0,4% на месечна база. Най-силен ръст записва автомобилния сектор, чиято продукция се повишава с 5,3% в рамките на месец юни.

Фабричното производство във Франция се повишава отчасти поради успешното намаляване на складовите наличности, както и благодарение на бонусите от 1000 евро, които всеки французин получава при рециклирането на своя стар автомобил и покупката на нов по-икономичен.

В сравнение със същия месец на миналата година обаче индустриалното производство се е свило с 12,8%, а фабричното – с 14,4%. Икономистите очакваха по-голям годишен спад от съответно 13,2 на сто и 14,5 на сто.

Индексът, който следи доверието сред френските производители, се повишава до 87 пункта през юли спрямо 84 пункта за месеца преди това. Това са поредните данни, които показват, че френската икономика започва да се съвзема от най-тежката криза за последните пет десетилетия.

Данните на Френската централна банка разкриха, че това е най-високата стойност на индекса на бизнес доверието от юни 2008 г. досега. Все пак нейните експерти очакват, че икономиката на страната вероятно ще остане в застой през третото тримесечие на тази година.

Еврото поскъпва с 0,2 спрямо щатския долар от началото на днешната валутна сесия. Към 12:00 ч. българско време двойката EUR/USD се котира при нива от 1,4193 долара за едно евро. За последните 12 месеца еврото поевтинява с близо 6% спрямо долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още