IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Дефлацията в производствения сектор на Острова продължава да расте

Изходящият индекс на производствените цени отчете най-силния си годишен спад от 2001 г. досега през юли

12:58 | 07.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Дефлацията в производствения сектор на Острова продължава да расте

Цените на ниво производител във Великобритания отчетоха най-силния си годишен спад за последните близо осем години през юли, докато входящият индекс на производствените цени се понижи до най-ниската си стойност за последните 23 години, предаде Ройтерс.

Изходящият индекс на производствените цени отчете годишен спад от 1,3% през юли, което е най-силното му понижение от ноември 2001 г. досега. В сравнение с предишния месец той се повишава с 0,3%, съгласно данните на националното статистическо бюро.

Входящият индекс на производствените цени се понижава с 12,2% на годишна база, което е най-силният му годишен спад от септември 1986 г. досега. Той се дължи в най-голяма степен на значителното поевтиняване на суровия петрол с 41% на годишна база.

Входящият индекс се понижава с 1,4% спрямо предишния месец, отново вследствие от понижението в цената на петрола през последните седмици. Това загатва, че може да се очаква допълнително понижение на цените на потребителските стоки през следващите месеци.

Икономистите очакваха изходящият индекс на производствените цени да остане непроменен през юли и да се понижи с 1,7% на годишна база. За входящия индекс прогнозите бяха за понижение от 0,8% за месеца и 10,9% за годината.

Основният изходящ индекс на цените на фабричната продукция, който изключва цените на горивата и храните, се повишава с 0,5% на месечна и 0,2% на годишна база. Това е най-слабият ръст на показателя от юни 2004 г. досега.

Английската централна банка разшири своята програма за изкупуване на финансови активи изненадващо с 50 млрд. паунда през август до общо 175 млрд. паунда. Нейното решение е продиктувано от икономическата криза в страната, която се е оказала по-сериозна от очакваното.

Към 12:50 ч. българско време една британска лира се разменя срещу 1,6728 щатски долара. От началото на валутната сесия британската лира се обезценява с 0,3% спрямо долара, за което допринесоха и данните за продължителния спад на цените на фабричната продукция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още