IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Италианската икономика се сви за пето поредно тримесечие

Брутният вътрешен продукт на Италия отчете спад от 0,5% на тримесечна и 6% на годишна база през второто тримесечие

12:32 | 07.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Италианската икономика се сви за пето поредно тримесечие

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Италия се сви за пето поредно тримесечие, след като потребителските разходи, както и износът на страната, продължиха да намаляват. Икономиката отчита спад от 0,5% за периода от април до юни спрямо предходното тримесечие, когато се сви с 2,7%.

Предварителните данни на италианския статистически офис се оказаха малко по-добри от прогнозите на икономистите, които очакваха, че икономиката на страната ще се свие с 0,7% на тримесечна база. В сравнение с второто тримесечие на 2008 г. БВП на Италия се понижава с 6 на сто.

Отделен доклад от вчера показа, че промишленото производство в Италия отчита спад от 1,2% през юни спрямо предходния месец. Икономистите прогнозираха ръст. Международният валутен фонд очаква, че икономиката на Италия ще се свие с 5,1% на годишна база за цялата 2009 г.

Икономическата криза намали търсенето на италиански стоки и доведе до повишаване на безработицата в страната до най-високото й ниво за последните четири години. Правителството на премиера Силвио Берлускони приложи редица от мерки, за да стимулира икономическата активност в страната.

Статистическото бюро в Италия ще публикува окончателните данни за брутния вътрешен продукт през второто тримесечие и за промяната в неговите компоненти на 10 септември, предаде Bloomberg. От 2001 г. досега страната е изпадала четири пъти в икономическа криза.

Новината не оказа съществено влияние върху валутната търговия. Еврото напредва с 0,1% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия и към 12:25 ч. българско време валутната двойка EUR/USD се котира при нива от 1,4353 щатски долара за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още