IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Рекорден ръст на немския износ за последните три години

Търговският излишък на най-голямата европейска икономика се повиши до 12,2 млрд. евро през юни

11:04 | 07.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Рекорден ръст на немския износ за последните три години

Немският износ записа най-силния си месечен ръст за последните три години през юни. Той се увеличи със 7% спрямо май, когато се повиши с 0,2% на месечна база. Това е най-големият скок в стойността на износа от септември 2006 г., съгласно данните на Федералния статистически офис.

Междувременно вносът на стоки се повишава с 6,8% на месечна база, след като през май отчете месечен спад от 1,9%. По този начин салдото по търговския баланс на страната възлезе на 12,2 млрд. евро за юни спрямо 9,5 млрд. евро за май.

Икономистите очакваха износът да се повиши с 0,9%, вносът да нарасне с 0,7%, а търговският излишък на страната да се повиши за пети пореден месец до 10,6 млрд. евро за юни спрямо първоначално обявения за месеца преди това търговски излишък от 10,3 млрд. евро.

В сравнение със същия месец на миналата година износът се е понижил с 22,3 на сто. Излишъкът по текущата сметка на страната се повишава до 13,3 млрд. евро за юни спрямо 4,2 млрд. евро за май. Икономистите очакваха той да възлезе на 8 млрд. евро.

Вчера стана ясно, че фабричните поръчки в Германия са отчели най-силния си месечен ръст за последните две години през юни. Подобряването на макроикономическите данни може да загатва, че най-трудният момент от икономическата криза в страната е вече отминал.

Президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише заяви вчера, че текущото равнище на основната лихва в еврозоната, както и мерките за подкрепа на финансовия сектор ще върнат европейската икономика към растеж през следващата година.

Отделни данни на Министерството на финансите във Франция показаха, че отрицателното салдо по търговския баланс на страната се разширява през юни и достига 4 млрд. евро спрямо 3,1 млрд. евро за месеца преди това. Икономистите очакваха дефицит от 3 млрд. евро.

Към 10:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4362 щатски долара. От началото на днешната валутна сесия еврото поскъпва с 0,1% спрямо долара. Вчера Европейската централна банка реши да остави основната лихва на ниво от 1% за четвърти пореден месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още