IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Безработицата в Швейцария продължава да расте

Безработицата сред младите хора на възраст от 15 до 24 години нараства с близо 74% на годишна база през юли

10:00 | 07.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Безработицата в Швейцария продължава да расте

Безработицата в Швейцария се повиши от 3,6% през юни до 3,7% от работната сила през юли, след като повече от 5 хил. души са загубили своето работно място през последния месец. В сравнение със същия месец на 2008 г. броят на безработните се е повишил с над 53 хил. души, или 57,7 на сто.

Данните на Държавния секретариат за икономика (SECO) разкриха още, че безработицата сред младите хора на възраст от 15 до 24 години нараства с близо 74% на годишна база през юли. Близо 11 хил. млади хора са останали без работа през последните 12 месеца, в резултат на което общият им брой надскача 25 хил.

Общият брой на безработните лица, които са се записали в бюрата по труда, възлиза на повече от 204 хил. души през юли. Той се е повишил с 2,5% спрямо предишния месец и с 42% спрямо същия месец на миналата година. В същото време броят на обявените свободни работни места намалява.

Държавният секретариат за икономика съобщи в четвъртък, че индексът на потребителското доверие в Швейцария се е понижил до -42 пункта за третото тримесечие на 2008 г., което съвпадна с пазарните очаквания. Стойността му за второто тримесечие на годината възлезе на -38 пункта.

Показателят се изчислява на тримесечна база след допитване до повече от 1000 домакинства, което следи тяхната оценка за текущите и миналите икономически условия, за финансовото им състояние, както и очакванията им за бъдещата икономическа обстановка.

Швейцарският франк поевтиня с близо 30 пипса спрямо щатския долар след публикуването на данните за нарастването на безработицата. Към 9:45 ч. българско време един щатски долар се разменя срещу 1,0657 франка спрямо курс от 1,0646 един час по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още