IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Молбите за помощи при безработица в САЩ намаляха неочаквано

За пета поредна седмица заявленията за помощи при безработица в САЩ са по-малко от 600 хил.

16:08 | 06.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Молбите за помощи при безработица в САЩ намаляха неочаквано

Броят на американците, които са подали молба за обезщетение при безработица, неочаквано се понижи през миналата седмица. Това показва, че все повече работодатели в страната се въздържат от съкращения на персонала, вероятно поради подобряването на икономическата среда.

Заявленията за помощи при безработица намаляват с 38 хил. до 550 хил. за седмицата, приключила на 1 август. Данните на Бюрото за трудова статистика разкриха, че това е петата поредна седмица, в рамките на която съкращенията са по-малко от 600 хил.

Икономистите очакваха, че новите молби за помощи при безработица ще се повишат до 587 хил. спрямо първоначално обявените за седмицата преди това 584 хил. Четириседмичната средна стойност на показателя се понижи до 555 250 спрямо 560 хил. за предишната седмица.

Междувременно броят на лицата, които получават социални помощи поне две поредни седмици, се повиши с 69 хил. души до 6,31 млн. души за седмицата до 25 юли. От декември 2007 г. американската икономика е закрила около 6,5 млн. работни места.

Вчера стана ясно, че броят на работните места в частния сектор на американската икономика се е понижил с 371 хил. през юли, а планираните съкращения на служители в големи компании се повишават за първи път за последните шест месеца през юли.

Утре в 15:30 ч. българско време се очаква докладът на американското правителство за състоянието на пазара на труда през юли. Според икономистите общо 333 хил. работни места са били закрити в неселскостопанските отрасли и безработицата в САЩ през юли се е повишила до 9,6%.

Към 16:00 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4378 долара спрямо курс от 1,4381 един час по-рано. Еврото поскъпна спрямо долара след решението на Европейската централна банка да запази лихвата на ниво от 1% през август и изявлението на нейния президент Жан-Клод Трише.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още