IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Лихвата в еврозоната остава 1%

Ставката по рефинансиране на банките остава на ниво от 1,75%, а тази по депозитите – на ниво от 0,25%

15:26 | 06.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Лихвата в еврозоната остава 1%

Основният лихвен процент в еврозоната се запази на рекордно ниското ниво от 1% за четвърти пореден месец през август. Ставката по рефинансиране на банките остава на ниво от 1,75%, а ставката по депозитите – на ниво от 0,25%.

Решението на Управителния съвет на Европейската централна банка бе очаквано от икономистите и не доведе до изменения на курса на еврото спрямо долара. ЕЦБ ще продължи със своята програма за изкупуване на обезпечени облигации за 60 млрд. евро, която стартира през юли и ще продължи 12 месеца.

Последната промяна в основната лихва в еврозоната бе направена през май, когато централната банка понижи лихвата с 0,25 процентни пункта до един процент. От началото на октомври 2008 г. ЕЦБ е редуцирала лихвата с общо 3,25 процентни пункта.

Президентът на ЕЦБ Жан-Клод Трише ще даде пресконференция в 15:30 ч. българско време. Наскоро той припомни на банките да не забравят своята основна роля да предоставят кредити. Той е убеден, че програмата за изкупуване на обезпечени облигации ще подкрепи финансовите пазари.

Към 15:20 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,4372 щатски долара. Единната валута поевтинява с 0,2% спрямо долара от началото на днешната валутна сесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още