IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещите индикатори в Япония и Великобритания се повишават

Данните сочат за повишаване на икономическата активност в двете страни през следващите месеци

12:47 | 06.08.09 г.
Автор - снимка
Създател
Водещите индикатори в Япония и Великобритания се повишават

Индексът на водещите индикатори за Великобритания, който предсказва икономическата активност в страната през следващите три до шест месеца, се повиши с 1% на месечна база през юни и по този начин достигна ниво от 92,3 пункта, предаде Конферентния борд.

Данните на бизнес организацията с идеална цел, която изчислява икономическия барометър, разкриха още, че това е третото му поредно месечно увеличение след продължителен период на спадове. През май и април той увеличи стойността си със съответно 1% и 0,7% на месечна база.

За повишението на показателя в най-голяма степен допринасят съставните му компоненти, които следят обема на очакваното производство, потребителското доверие, лихвените спредове и новите фабрични поръчки. Той включва общо седем икономически индикатора.

Чрез тяхното комбиниране се филтрира т.н. шум в статистическите данни, за да се открият реалните тенденции в развитието на икономиката. Въпреки третото поред повишение обаче експертите на Конферентния борд предупреждават, че изгледите пред икономиката остават неясни.

Междувременно индексът на съвпадащите индикатори, който отразява нивото на текущата икономическа активност в Обединеното кралство, се повиши с 0,1% на месечна база през юни до 102,3 пункта. За това допринася ръста на продажбите на дребно и на индустриалното производство.

Отделен доклад на Министерския съвет на Япония разкри, че индексът на водещите индикатори в страната се повишава до 79,8 пункта през юни спрямо 76,9 пункта за месеца преди това. Това е четвъртото поредно месечно повишение на икономическия барометър.

Обнадеждаващи бяха и данните за индекса на съвпадащите индикатори, който следи моментното състояние на икономиката. Той също продължава да се повишава за трети пореден месец, за да достигне стойност от 87,8 пункта през юни спрямо 87,1 пункта за май.

В 14:00 ч. българско време се очаква лихвеното решение на Английската централна банка. Според анализаторите основната лихва ще остане на ниво от 0,5 на сто още един месец. Към 12:40 ч. българско време двойката GBP/USD се котира при ниво от 1,6984 долара за един паунд.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:01 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още